Samtal om Nordkoreas kärnvapen inledda

Nya samtal om Nordkoreas möjligheter att framställa kärnvapen har inletts i Peking. USA kräver att Nordkorea avvecklar alla kärnvapenprogram medan Nordkorea först vill ha löften om bistånd.

Det har tagit sex månader att enas om detta nya  kärnvapenmöte mellan USA och Nordkorea. Den överläggning som hölls i augusti förra året i Peking ledde inte fram till några resultat.

Då möttes sex nationer, förutom USA och Nordkorea också Sydkorea, Japan, Ryssland och värdlandet Kina.

USA kräver total nedmontering
Samma nationers representanter satte sig nu på nytt ned vid ett noga designat sexkantigt bord i ett av den kinesiska regeringens gästhus. Delegaterna log mot kameror och höll varann i händerna när mötet öppnades.

I de korta inledningsanföranden som varje deltagarnation höll förklarade USA:s biträdande utrikesminister James Kelly att USA kräver total nedmontering av  allt Nordkorea har som syftar till att framställa kärnvapen, såväl det  som baseras på plutonium som uranprogrammet.

Först därefter kan USA diskutera bistånd, diplomatiska kontakter och säkerhetsgarantier.

Nordkoreas vice utrikesminister Kim Kye Gwan  var hövlig och sa att hans delegation kommit för att försöka nå enighet.

USA upprepade en tidigare utfästelse, att inte attackera Nordkorea. Men för att kunna få amerikanska säkerhetsgarantier som nordkoreanerna kräver måste kärnvapenfrågan redovisas öppet.

Nordkorea erkände 2002
Nordkorea erkände i oktober 2002  inför USA att landet anrikar uran för att kunna framställa kärnvapen, men har senare gett motsägelsefulla besked.  Det var inledningen på en långvarig kris. USA avbröt oljeleveranser till Nordkorea och Nordkorea bröt alla kontakter med IAEA, FN:s organ för atomenergi.

Sega försök att komma till tals med  det isolerade kommunistiskt styrda Nordkorea påbörjades och här har Kina för första gången på allvar uppträtt som medlare i en internationell konflikt.

Regelbundna möten
Mötet i Peking beräknas pågå i tre dagar. I bästa fall enas deltagarna om att fortsättningsvis ha regelbundna möten.

Att något avgörande genombrott skulle kunna gå att uppnå under tre dagar i Peking är svårt att tro.

Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".