Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vardagsrasismen ett problem i Sverige

Publicerat onsdag 25 februari 2004 kl 07.20

Sverige har stora problem med strukturell rasism, så kallad vardagsrasism. Det konstaterar Svenska FN-förbundet i en ny rapport som överlämnas till FN:s rasdiskrimineringskommitté på onsdagen.

– Det finns bland annat problem när det gäller domstolar som vi har sammanställt. Det finns brister både när det gäller representation och också med efterlevnaden av de lagar som finns. Att man inte är lika inför lagen, säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gavelic.

Andra myndigheter som får kritik är bland annat Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, som enligt FN-förbundet ser mer problem än möjligheter med invandrare. Även polisen får kritik för att det finns så få invandrare anställda.

Regeringen skönmålar
Enligt Svenska FN-förbundet gör den svenska regeringen inte tillräckligt vad gäller såväl minoriteters rättigheter som segregation och rasism. I stället har regeringen i sin egen rapport till FN:s rasdiskrimineringskommitté skönmålat situationen.

Ett förslag från Svenska FN-förbundet för att komma åt vardagsrasismen, som enligt förbundet är omfattande i Sverige, är att avskaffa Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO.

Förbundet vill ge DO en starkare, mer oberoende roll. Helst med representanter närmare folket ute i kommunerna.

– Man borde diskutera att göra DO mer självständig och göra det inte till en myndighet, utan till en organisation som får möjlighet att verka och granska hur lagen efterlevs, säger Aleksander Gavelic.

Höjda skadestånd
Förutom förslaget att avskaffa DO tycker Svenska FN-förbundet att skadestånden till de som diskrimineras bör höjas. Dessutom vill man att vanliga åklagare ska få utreda vissa rasistiska brott, som bara justitiekanslern får utreda idag.

– Det är väldigt viktigt att justitiekanslern inte blir den enda institutionen som kan driva mål som handlar om hatpropaganda, antisemitism och överhuvudtaget mot muslimer och andra grupperingar i samhället. Det behöver stärkas, säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gavelic.

På onsdagen ska representanter från den svenska regeringen förhöras av FN:s rasdiskrimineringskommitté i Genève om hur man arbetar mot diskriminering. Förhöret är ett uppföljningsförhör som görs vartannat år.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".