Sämre för statens finanser

De goda tiderna för statens finanser upphörde under förra året när staten gick back med mer än 40 miljarder kronor. I år hjälper det inte att konjunkturen ser ut att vända uppåt. Det mesta pekar ändå på att statsskulden fortsätter att växa. Trots att det finns starka skäl för att staten borde amortera ner skulden menar Karl Bergstrand på statliga Ekonomistyrningsverket.


Under 2004 väntas statsfinanserna sluta med ett minus runt 70 miljarder kronor.

Under några goda år från slutet av 1990-talet sjönk statsskulden från runt 1 450 miljarder ner till under 1 200 miljarder kronor. Även räntekostnaderna för skulden har gått ner, med lite extra draghjälp av räntesänkningar och en starkare krona.

I år bottnar statens ränteutgifter på lite drygt 50 miljarder kronor. Men sedan vänder utvecklingen till det sämre och både skulden och räntorna ökar fast det enligt Ekonomistyrningsverket borde vara tvärtom.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".