Grym mördarsekt härjar i sydöstra Kongo

Trots ett fredsavtal i Kongo-Kinshasa fortsätter en beväpnad grupp att göra sydöstra delen av landet till ett laglöst område. Med terror, mord och våldtäkter har milisgruppen drivit bort 15 000 civila och alla hjälporganisationer på plats.

FN bekräftar att ett hundratal människor har mördats och lemlästats på detta sätt bara sedan januari i år, och minst 15 000 är på flykt från sina hembyar.

Organisationer som Läkare utan gränser, har fått sina baser plundrade och tvingats lämna området i sydöstra Kongo.

Maktlösa FN-styrkor
FN-styrkorna på plats kan bara ta sig fram dagar efter dessa massakrer, och då bevittna hur byar bränts, kvinnor våldtagits och barn och gamla huggits ihjäl.

Mayi-Mayi är ingen etnisk grupp, utan snarare en kult som funnits länge i östra Kongo. De kallar sig själva för krigare, som kan bli osårbara om de berövar sina offer olika kroppsdelar. Bestialiska mördare, kallar befolkningen och den reguljära armén dem för.

I skydd av djungel och den totala bristen på vägar och kommunikationer, kan Mayi-Mayi ostraffat härja i dessa trakter.

Skftande lojaliteter
De har varit löst knutna till olika sidor i kriget i Kongo, men lika ofta skiftat lojaliteter, och stått för de flesta ofattbara grymheterna, våldtäkterna och slakt av civila.

Och alla, rebeller, invasionsstyrkor och regeringsarmén, som utnyttjat Mayi-Mayis våldsamheter, ångrar nog nu att de knöt förbund med djävulen, med mandat att döda, nu när ingen kan ta ifrån dem det mandatet.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".