Byggnads oroas inte av utländsk konkurrens

Utländska byggnadsarbetare kan jobba i Sverige för minimilöner efter EU-utvidgningen den 1 maj. Enligt Sveriges Byggindustrier skulle man följa kollektivavtalet trots att medellönen ligger 4 500 kronor högre. Byggnads förhandlingschef Gunnar Eriksson, menar att det här bara är ett utspel i den pågående avtalsrörelsen.

– Jag ser det som ytterligare ett hot, att ha det som påtryckningsmedel mot oss för att få igenom sina yrkanden, säger Gunnar Eriksson.

Förutom att byggarbetsgivarna vill genomföra månadslöner, så vill de också flytta förhandlingarna från byggnads mäktiga lokalavdelningar ut till arbetsplatserna.

Vill behålla förhandlingssystem
De minimilöner som Byggindustrin säger att utländska arbetare kan gå på, till exempel 18 400 kronor för en yrkesutbildad byggarbetare, förekommer idag bara när löneförhandlingarna strandat. De förhandlas sen upp och det skulle ske även med utländska byggarbetare som först får minimilön, säger Gunnar Eriksson på Byggnadsarbetarförbundet.

– Om vi kan behålla de förhandlingssystem som vi har idag så är våra lokalombudsmän så pass starka i den situationen i förhandlingarna med respektive arbetsgivare så att de kan upprätthålla de lönenivåerna som vi har i Sverige. Snittlönen för en byggnadsarbetare idag ligger på 22 800 kronor ungefär, och vi ser inte det som något problem att kunna förhandla upp till det.

Tillbakavisar problem
Enligt Svensk Byggindustri kan även svenska byggföretag komma att anlita utländska arbetare efter 1maj och då låta dem gå på minimilönen.

Det här är förstås den stora hotbilden för facket, att det inte blir några svenskar kvar i byggarbetarkåren.

Men Byggnads anser att det inte blir några problem efter den 1 maj om de kan behålla dagens förhandlingssystem.

– Naturligtvis kommer det hir folk från östländerna efter 1 maj och de är välkomna hit och jobba på de villkor och de löner som vi redan har här i landet.

De kommer då att få jobba med vanliga svenska löner?

–Ja.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".