Statsskulden växer

Statsskulden kommer att växa med 68 miljarder under 2004, enligt Riksgäldskontorets prognos som presenteras på onsdagen.

– Konjunkturen har varit svagare, skatteinkomsterna har blivit lägre och vi räknar med att utgifterna för arbetslösheten också kommer att öka, säger Thomas Franzén, generaldirektör på Riksgäldskontoret.

Hur allvarligt är det att statsskulden växer?

– Ja det är inge katastrof. Sverige befinner sig i en hygglig situation, men tittar vi framåt i tiden har vi stora påfrestningar tio år framåt när människor ska gå i pension.

Karl Bergstrand på Ekonomistyrningsverket säger att staten till och med både amortera på statsskulden inför pensionsavgångarna 2015. Vad säger du om det?

– Ja vi har tagit upp den frågan i många år och nu verkar det som om fler och fler som tittar på det här perspektivet. Jag tycker att en rimlig inriktning borde först och främst vara att se till att utgifter och inkomster går ihop. Om man sen vill gå ännu längre är jag också beredd att diskutera.

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".