LO-förbund positiva till omställningsavtal

Flera av LO:s medlemsförbund är positiva till att LO och Svenskt Näringsliv nu har slutit avtal om en omställningsförsäkring för privatanställda LO-medlemmar.

Seco:s ordförande Jan Rudén är nöjd att hans medlemmar får bättre skydd när de sägs upp på grund av arbetsbrist.

– Detta innebär att man får en bättre situation i en övertalighet, alltså det finns en ökad trygghetsfaktor i den här uppgörelsen

Tre års förhandlingar
Efter tre års segslitna förhandlingar har man nu på central nivå mellan LO och arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv kommit överens om att privatanställda LO-medlemmar ska ha samma skydd som privatanställda tjänstemän om man blir uppsagd på grund av arbetsbrist.

Omställningsavtalet innebär för den enskilde att man kan få individuellt stöd att hitta nytt jobb eller omskola sig. Pengar till detta får man från den nybildade Trygghetsfonden.

Dessutom har man gjort om den tidigare avtalsförsäkringen om avgångsbidrag, vilket innebar att en LO-medlem fick ett visst kontantbidrag efter sin uppsägningstid beroende på ålder och hur länge man varit arbetslös. Förändringen nu är att alla får en kontantersättning beroende på ålder.

Kompromiss om turordningsreglerna
När det gäller den stora tvistefrågan om hur turordningsreglerna ska hanteras om omställningsstöd ska gälla har man kompromissat. De som vill ha omställningsstöd kan inte driva en process mot företag om brott mot turordningsreglerna.

Detta ser dock inte Seco:s ordförande Jan Rudén som någon försämring.

– Den möjligheten har man egentligen haft redan tidigare så i det avseendet är det ingen innovation, säger han.

Så du ser inte att detta är en försämring på något sätt?

– Man måste ju väga in alla komponenter som finns i omställningsavtalet och vid en samlad bedömning så är detta bättre än vad vi har haft tidigare, säger Jan Rudén.

Caroline Kiepels
caroline.kiepels@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".