Vladimir Putin. Foto: Maxim Marmur/PRB

Putins avskedande kan ge positiv effekt

Gårdagens besked från den ryske presidenten Putin att han sparkar sin premiärminister Kasianov skakade om den ryska marknaden och politiska etablisemanget för några timmar. Men på onsdagen är de flesta kommentarerna försiktigt positiva. Och Putins popularitet bland befolkningen kommer att öka inör valet i alla fall, tror de politiska analytikerna.

Till skillnad från sin föregångare den tidigare presidenten Jeltsin, som sparkade sina premiärministrar på löpande band, så har Vladimir Putins styre kännetecknats av politisk stabilitet.  

Därför skakade gårdagens oväntade besked till en början om Ryssland. De flesta frågade sig varför inte Putin väntade med att avsätta sin premiärminister till efter valet, vilket skulle varit mer naturligt. Aktiehandeln reagerade rent instiktivt negativt på nyheten.

Omvänd effekt
Men på onsdagen tolkas beslutet desto mer positivt av de flesta politiska och ekonomiska analytikerna.

Till skillnad från de flesta andra länderna i världen skulle en sådan här nyhet kunna skapa politisk apati, när en president självsäkert sparkar sin premiärminister innan presidenten ens hunnit bli omvald.

Men i det här fallet så kan det bli en omvänd effekt, tror en rad ryska politiska analytiker.

Ökad popularitet
Den avsatte premiärministern Kasianov var inte populär bland väljarna. Han sågs som en av de sista resterna av den tidigare presidenten Boris Jeltsins styre. Kasianov anses vara de oerhört rika och i allra högsta grad impopulära ryska oligarkernas man.

Genom tisdagens beslut har presidenten Putin i alla fall utåt sett visat att han definitivt distanserat sig från både oligarkerna och den tidigare presidentens folk, säger till exempel Igor Bunin, en av de främsta politiska analytikerna i Ryssland.

Igor Bunin tror också att beslutet kommer ge president Putin en ännu större seger i presidentvalet.

Hopp för utländska investerare
De utländska investerarna i Ryssland reagerar försiktigt positivt.

Kasianov har tidigare kritiserats för att vara en bromskloss när det gäller ekonomiska reformer och ekonomisk utveckling i Ryssland. Han har varit de stora ryska energibolagens ma och som sådan har Kasianov enligt kritikerna alltför mycket förlitat sig på de ryska olje och gasexport inkomsterna och gjort alldeles för lite för att få igång den övriga ryska industrin.         

Nu öppnas tillfället för att få till stånd de efterlängtade reformerna, hoppas de utländska investerarna. Det vill säga om Putin inom kort presenterar en ny premiärminister som verkligen genomför reformer. 

Vladislav Savic
Ekots tidigare Moskvakorrespondent
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista