Foto: Bobbo Lauhage/PRB

Friande dom mot Jaldung överklagas

Justiteombudsmannen, JO, överklagar den friande tingsrättsdomen mot den förre polismästaren i Göteborg, Håkan Jaldung. Han anser att Jaldung fattade beslutet om avspärrningarna av Hvitfeldska gymnasiet under EU-toppmötet i Göteborg 2001.

– Det är ett allvarligt ingrepp i människors frihet och det är ju väldigt många människor som är berörda av det här, det rör sig om mellan 400 och 500 personer, säger ställföreträdande JO, Jan Pennlöv. 

Det som Jan Pennlöv syftar på är avspärrningen på Hvitfeldska gymnasiet och massgripandet av de 454 personer som fanns på skolans område i juni 2001 under EU-toppmötet.

Fallet prövas på nytt
Enligt Justitieombudsmannen som drivit fallet, fattade Håkan Jaldung både beslutet om att spärra av skolområdet och sen massgripandet av de som fanns kvar på skolan.

Men det tyckte inte Göteborgs tingsrätt och friade Jaldung på alla punkter i den dom som kom i fredags. En dom som nu överklagas till Hovrätten.

I Hovrätten kommer både avspärrningen och massgripandet att prövas på nytt.

Advokaten beklagar
Håkan Jaldungs advokat, Lars Schmidt, tycker att det är synd att JO överklagar den friande domen.

– För det första är det synd att domen blir överklagad för jag hade varit glad om att vi kunnat lägga det här bakom oss. Främst för Håkan Jaldungs skull, det är naturligtvis en anspänning att gå i ovisshet. Samtidigt så tror jag att vi kommer att vara lite fränare mot åklagaren än vad vi var i tingsrätten. Men på vilket sätt och hur, det tänker jag inte säga i den här itervjun utan det säger jag inne i hovrättssalen.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".