Försvarsminister Leni Björklund. Foto: Bobbo Lauhage/PRB

Sverige granskar bevis mot Kubafången

Försvarsminister Leni Björklund bekräftade på onsdagen att regeringen inom de närmaste dagarna kommer att utse en tjänstemannagrupp som ska åka till Washington. De ska få se handlingar som USA har om den svenska medborgaren Mehdi Gehzali, som sitter fängslad på den amerikanska flottbasen Guantánamo.

Försvarsminister Leni Björklund har träffat USA:s biträdande försvarsminister Paul Wolfowitz Washington. I förra veckan släpptes bland andra en dansk medborgare och igår väcktes de första två åtalen mot Guantanamointerner, det ökar trycket på USA säger Leni Björklund.

– Trycket ökar att det blir utrett när det gäller den svenske fången som finns på Guantánamo i och med att man släpper några och att man sätter igång med det speciella domstolsförfarandet.

Har du någon förståelse för när Paul Wolfowitz pratar om att USA befinner sig i ett krig mot terrorismen och att man därför inte kan använda sig av normala rättsregler?

– Nej, jag noterar att de har en sådan utgångspunkt, men för oss är det viktigt att kriget mot terrorismen förs med lagliga medel.

Det är ju många länder som gör bilaterala överenskommelser med USA, om hur de här fångarna ska behandlas, att de ska tas hem eller att man inte ska kunna dömas till döden. Förbereds det någon sådan bilateral överenskommelse med Sverige?

– När det handlar om vilka insatser som ska ske är det våra svenska myndigheter som hanterar det, inte regeringen.

Men myndigheterna kan inte förhandla med Wolfowitz?

– Nej, det är därför vi tar upp frågan vi våra överläggningar. Det viktiga nu är at den här genomgången får ske. Det är ett viktigt första steg. Det är svårt idag att tala om vad de nästa stegen kommer att bli.

Vad hade Wolfowitz för attityd?

– Insiktsfull om att detta är en svensk position och samtidigt bestämd om att förklara precis det du har sagt, nämligen att USA befinner sig i krig och att det är viktigt att också Sverige kan ta till sig också den delen.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".