Kritik mot förslag om slopade läkarintyg

Förslaget om att slopa läkarintygen vid sjukskrivningar kritiseras av Läkarförbundet. Det är försäkringskassan i Jönköping som har ansökt om att på försök själva ta över hela bedömningen av arbetsförmågan hos den som söker sjukpenning. 

Eva Nilsson Bågenholm, vice ordförande i Läkarförbundet, anser att försäkringskassan inte klarar av att göra egna bedömningar.

– Jag har mycket svårt att förstå hur de skulle kunna göra den bedömningen bättre än vi. Det är vi som har undersökt och känner patienten och har gjort en total genomgång av sjukdomen som ligger till grund. En handläggare utan medicinsk bedömning kan inte göra den bedömningen.

Försäkringskassan har sista ordet
Sedan sjukskrivningsreglerna skärptes förra året så är det idag inte längre läkaren som har sista ordet. Det betyder att även om man har ett läkarintyg så kan man få nej till sjukpenning, om försäkringskassan gör en annan bedömning.

Så långt är läkarförbundet med, men Försäkringskassans ansökan i Jönköping om att helt få ta bort läkarintygen och själva göra hela bedömningen av arbetsförmågan, får alltså tummen ner av Eva Nilsson Bågenholm.

– Vi tycker att det är bra att det är försäkringskassan som har sista bedömningen men vi vill inte att man ska dela upp det här. Vi vill arbeta tillsammans med försäkringskassan för att det ska bli en så säker och bra bedömning av patienten som möjligt. Vi tror inte att patienterna vill ha ännu mer uppsplittring och ännu mer osäkra bedömningar.

Men finns det inte en risk idag att det här sker slentrianmässigt av läkare som är stressade och har helt andra saker att tänka på än om en person ska arbeta eller inte?

– Det är självklart att vi kan göra mycket inom kåren för att göra bättre bedömningar i enskilda fall. Vi behöver mer tid för varje  patient för att göra en bättre bedömning så tidigt som möjligt.

Kan avgöra själva
Försäkringskassan i Jönköpings län är redan en av dem som kommit längst i de nya hårdare tillämpningarna av sjukskrivningsreglerna, men vill nu alltså gå ännu längre.

Försäkringsdirektören Elisabeth Hamilton anser, tvärtemot Läkarförbundet, att man på försäkringskassan har väl så god komptens att avgöra om en person kan arbeta eller inte.

– Den här dispansansökan går ju ut på att minska krångligheten, både för patienten, läkaren och att försäkringskassan snabbare kommer igång med dialogen om återgång i arbetet. 

Men tror du att ni kan göra samma typer av bedömningar som läkarna kan?

– Läkarna ska fortsätta att bedöma medicinska faktorer. Vi pratar om arbetsförmåga i det här läget och det kommer givetvis patienten och försäkringskassan klara alldeles utmärkt. 

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".