UD ångrar Bruneiråd

Kritiken tilltar mot regeringens agerande inför statsbesöket i Brunei. I UD:s informationsmaterial beskrivs sultanen i ganska positiva ordalag. Dessutom uppmanas delegationens medlemmar att inte beröra några politiska frågor med de affärskontakter de träffar. Prata hellre om golf och ekonomiska framsteg tycker UD.

– I bästa fall kan det här bara verka lite lavigt, men i värsta fall kan det också leda till vad man tycka en onödig undfallenhet hos delar av den svenska delegationen som var i Brunei, säger Gunilla Carlsson, riksdagsledamot för moderaterna och vice ordförande i försvarsutskottet.

Pärm med information
Inför resan till Brunei fick kungen och medlemmarna i hovets delegation en pärm med information om landet av utrikesdepartementet. I ett av dokumenten beskriver UD hur man ska bete sig när man träffar en affärskontakt.

”Under middagen kan man tala om Bruneis ekonomiska framsteg, golf och liknande. Däremot bör man inte beröra ev. problem mellan olika etniska grupper i landet, inrikespolitiken eller kungahuset, inte heller kritisera olika sedvänjor.”

Urban Ahlin, socialdemokratisk ordförande i Utrikesutskottet tycker att informationen var relevant.

– Jag har sett svenska företagare gå miste om affärskontrakt för att man beter sig ungefär som man gör hemma i Sverige. Man skäller som fasen på regeringen och i andra länder är inte det riktigt kutym, då känns det mer som att man inte är stolt över sitt land. Det handlar ju om främjande, att sälja svenska produkter i utlandet.

Men på UD ångrar man det inträffade. Marie Sjölander är gruppchef på UD:s Asienenhet.

– De här råden var inte särskilt genomtänkta.

De borde inte kommit med?

– Nej, jag tycker det verkar onödigt att påpeka sådana saker.

Positivt om sultanen
Pärmen innehåller visserligen också omfattande kritik när det gäller de mänskliga rättigheter. Men i dokumentet om politik och ekonomi finns ganska positiv information om sultanen som Kungen kan ha valt att ta fasta på.

”Detta engagemang för människors vardag torde ha bidragit till den popularitet som sultanen synes åtnjuta.”

Carl B Hamilton är folkpartistisk ledamot av utrikesutskottet och han tycker att UD:s agerande är dåligt.

– Det är väldigt konstig, de ställer ju ut kungen, han är ju vår statschef. Man kan vara republikan eller monarkist, men nu har vi det statsskick vi har för ögonblicket och då kan man inte bara dra undan mattan för honom och låtsas som om de inte alls vara inblandad i detta. Det är därför som frågan kommer upp i risdagen. Vad visste Laila Freivalds? Vad visste Göran Persson? varför teg de? Vem har det politiska ansvaret för att den där texten sattes i händerna på statschefen?

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".