UNHCR vädjar om att irakier ska få stanna

De flesta av de irakier som sökt asyl i Sverige kommer inte att få stanna enligt ett vägledande beslut av Migrationsverket. Beslutet innebär att de flesta av de irakier som nu finns i Sverige måste åka tillbaka hem till Irak.

– För den som bara har som skäl att man har flytt ifrån Saddam Husseins regim är sannolikheten mycket stor att det blir ett avslag eftersom det politiska läget har ändrat sig totalt, säger Lars Paulsson, tillförordnad generaldirektör på Migrationsverket.

På tisdagen fattade Migrationsverket beslut om att avvisa två irakier, efter att ha bedömt att läget i Irak nu är så pass stabilt att de inte behöver asyl i Sverige.

Vägledande beslut
Beslutet väntas bli vägledande för många av de 5 400 irakier som väntar på besked om asyl i Sverige.

Men just igår, tisdag, samma dag som Migrationsverkets beslut kom, gick FN:s flyktingorgan UNHCR ut med en vädjan till de länder där det finns asylsökande irakier om att inte avvisa dem, eftersom läget i Irak är så pass instabilt.

Kiki Rodriguez, som är informatör på UNHCR i Stockholm, tycker att Migrationsverkets beslut är olyckligt.

– För att i tillägg till det rådande säkerhetsläget, som inte alls är bra, har man en mycket svår social situation i landet. Man har en hög arbetslöshet, stor brist på bostäder, brist på den mest grundläggande samhällservicen och i vissa delar av landet finns det ingen lag och ordning, säger Kiki Rodriguez.

Vad skulle du rekommendera de irakier som har fått avvisningsbesked att göra?

– Jag skulle rekommendera att de avvaktar utvecklingen. Det är ju mycket som kan hända inom den närmaste framtiden.

Så du tycker att de ska stanna kvar i Sverige?

– Ja, för tillfället så tror jag det, säger Kiki Rodriguez.

”Beslutet är korrekt”
Men att avvisa irakierna är ändå korrekt, tycker Migrationsverkets asylråd Magnus Rydén, detta trots att UNHCR rekommenderat motsatsen.

Han menar inte att UNHCR har fel men att de ser annorlunda på frågan.

– De tycker att det allmänna säkerhetsläget, osäkerheten, skulle räcka men det kan inte vi göra, säger Magnus Rydén.

Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".