Statsskulden ökar i år

Sveriges statsskuld kommer att öka i år, enligt Riksgäldskontorets prognos som lades fram idag.

Orsakerna är bland annat svagare konjunktur än väntat, lägre skatteinkomster och ökande kostnader för arbetslösheten. Och bakom hörnet hotar kostnader för en åldrande befolkning.

Statsskulden växer, visar siffror som Riksgäldskontoret presenterade på sin presskonferens idag. Men generaldirektör Thomas Franzén tycker inte läget ser allvarligt ut, än så länge.

- Vi är inte i närheten av att marknaden gör revolution. Sverige befinner sig i en hygglig situation, men tittar vi framåt i tiden har vi stora påfrestningar tio år framåt när människor ska gå i pension, säger han.

Ju lägre statskuld, desto lägre ränta ger mindre kostnader för staten. Desto mer blir då över till exempelvis sjukvård för vår åldrande befolkning. Men. De kommande åren kommer statsbudgeten enligt Thomas Franzén ha ett underskott på cirka 1 procent av bruttonationalprodukten. Och han är inte helt säker på om politikerna har insett vad som håller på att hända.

- Just nu verkar det som om dom flesta slår dövörat till i det politiska systemet.

Vad krävs för att lånebehovet ska minska rent konkret?

- Det fordrar en hårdare syn på utgifterna, vad är det staten ska göra och i vilken utsträckning ska man göra det och att man hushåller, säger Thomas Franzén.

Martin Hedberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista