Kockums Visby-korvett vid varvet i Karlskrona. Foto: Kockums AB

Ödesdag för försvarsindustrin på fredag

Svensk försvarsindustri strider nu om den krympande försvarsbudgeten. I morgon, fredag, lägger försvarsmaktens ÖB fram sitt underlag till höstens försvarsbeslut, något som har stor betydelse för försvarsindustrins framtid.

För Kockums är mer pengar till ubåten Viking helt nödvändigt, anser Kjell Göthe, som är informationschef på Kockums.

–Ja, den är avgörande för att bevara och utveckla kompetensen på ubåtssidan. Så den är mycket viktig, helt avgörande skulle jag vilja säga, säger Kjell Göthe.

Följer utvecklingen noga
Kjell Göthe står intill ubåtarna i Karlskronavarvet. Kockums och övrig svensk försvarsindustri följer mycket noggrant stegen inför ett nytt svensk försvarsbeslut.

Besparingar kommer med största sannolikhet, tre miljarder är en siffra som har nämnts. För Kockums del gäller det att bevaka att ubåtsprojektet Viking tillsammans med Danmark genomförs och att efterföljaren till ytstridsfartyget Visby med den nya smygtekniken verkligen blir av.

Det handlar helt enkelt försvarsindustrins framtid, om projekt som försvinner och om nedläggning av företag som samarbetar med försvarsindustrin.

Hundratals anställda varslas
Kockums har nyligen varslat över 200 anställda i Karlskrona. Saab, som bland annat utvecklar det omdiskuterade Jas Gripen, har nyligen varslat runt 1 000.

Saab har inte haft några utvecklingsprojekt på tre år. Saabs direktör Jan Nygren vill inte uttala sig om vilka områden som är i farozonen men prioriteringar måste göras, säger han.

–Ingen har förväntat sig att det ska bli mer pengar till försvaret. Vi kommer inte att kunna upprätthålla all verksamhet i framtiden, i alla fall inte enbart grundat på svenska pengar. Vi måste samarbeta med utlandet och vi måste lära oss att prioritera på hemmaplan. Det är två viktiga saker, säger Jan Nygren.

Samtal pågår
Det pågår redan förberedande samtal med försvarsmakten om att senarelägga leveranserna av redan beställda Jas Gripen-plan för att få pengar till att utveckla nya projekt som mer stämmer med det nya nätverksbaserade försvaret, säger Jan Nygren.

–Överbefälhavaren har haft en del annat att pyssla med och han vill säkert ha klart för sig hur underlaget ser ut till regeringen innan man mera handfast går in i ordentliga förhandlingar med oss. Men samtal har pågått under en längre tid, säger han.

Också för stridsfordonstillverkaren Alvis Hägglund är framtiden oviss. De behöver pengar till att utveckla det splitterskyddande fordonet Sep. Det är avgörande för ett brittiskt-svenskt samarbete värt 80 miljarder kronor, säger Nils Hörnström på Alvis Hägglunds.

–Ja, vi ser ju stora möjligheter i det försvarsbeslut som kommer där vi hoppas på en utvecklingsbeställning för vårt fordon Sep. Men naturligtvis finns ju risken för att den del av försvarsbudgeten som är för försvarsmateriel får stryka på foten för andra delar, säger Nils Hörnström.

Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista