FN granskar statens behandling av samer

På torsdagen avgörs om Sverige på nytt kommer att prickas av FN:s rasdiskrimineringskommitté i Genève för att staten inte gör tillräckligt för att motverka rasism och diskriminering. Ett områdena där Sverige under en följd av år kritiserats av FN gäller hur regeringen hanterar den samiska urbefolkningen.

– Jag menar att samerna i Sverige är utsatta för en institutionaliserad form av diskriminering. Sverige bryter medveten mot samernas mänskliga rättigheter. Sverige antog sin politik gentemot samerna ungefär runt år 1900. Den politiken var klart färgad av rent rasistiska tankesätt, säger Mattias Åhren, Samerådets representant på plats i Genève.

Vilka tankesätt då?

– Att samerna var en lägre stående ras och den samiska kulturen mindre värd än den, så att säga, germanska svenska kulturen. Även om ingen bekänner sig till de teorierna idag så är all den politik som man antog under den här tiden kvar. Man har inte förbättrat samernas landrättighetspolitik någonting sedan dess. Den enda skillnaden, den enda materiella förändringen sedan dess, är att man 1992 tog ifrån samernas deras jakt- och fiskerättigheter.

Det låter ändå som att det skulle vara historia även det.

– Faktum är att den politiken fortfarande är svensk politik idag. Då är det inte historia, då är det verklighet, säger Mattias Åhren.

FN:s rasdiskrimineringskommitté började på onsdagen sin granskning av Sverige och sin utfrågning av den svenska regeringens representanter på plats i Genève.

Uppgiften är att den här gången kontrollera hur Sverige lever upp till FN-konventionen mot rasdiskriminering. De senaste tio årens granskningar av Sverige har, enligt Mattias Åhren, varit nedslående.

– Varje gång det är uppe för diskussion får Sverige återkommande kritik för hur man hanterar samerna. Men det hindrar inte Sverige från att fortsätta som förut. Man gör ingenting. Det heter bara att man utreder men det blir ingen skillnad i sak, trots att man upprepade gånger har fått kritik för hur man hanterar samefrågan, eller snarare hur man inte hanterar den, säger Mattias Åhren, Samerådets representant i Genève.

Christer Larsson
christer.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".