Reglerna för subutex kommer att skärpas

I sommar väntas Socialstyrelsen komma med både nya tvingande föreskrifter och allmänna råd för läkemedlen metadon och subutex, som är hjälpmedel för heroinmissbrukare som vill sluta knarka. Idag är reglerna stränga för metadon men inte för subutex.

Flera myndigheter har slagit larm om att det narkotikaklassade läkemedlet säljs bland missbrukare.

– Det är en vanlig försäljning på gatunivå, skulle jag vilja påstå. Det mesta sker på gatunivå när det gäller subutex. Det säljs till heroinmissbrukare och blandmissbrukare, säger Jan Westling, kriminalinspektör på länsnarkotikaroteln i Stockholm.

Varifrån kommer subutexen?

–Största delen som vi har i Stockholmsområdet är överskrivningar av läkare. Sedan har vi en viss del som smugglas från Frankrike, via Sverige till Finland, säger Jan Westling.

Smugglas till Finland
I Finland kostar en tablett subutex ungefär en femhundring. Där är det vanliga heroinet ofta av dålig kvalité och narkomanerna jagar bättre varor. I Sverige är motsvarande pris ungefär 100 kronor, ännu billigare är det i Frankrike.

Subutex har funnits sedan slutet av 1990-talet i Sverige och var tänkt att dämpa abstinensen för heroinister. Men snart upptäcktes fler fördelar, säger Jan Westling.  

– Nästa fördel om du bara går på subutex är att du inte anser dig själv vara narkoman. Detta kan tas i tablettform, det kan krossas och injiceras och då är man narkoman, man kan snorta det genom näsan Det kan alltså intas på många olika sätt. Det är också billigare. Men sedan får man inte samma kick, samma upplevelse som av heroin, men det är bra mycket billigare, säger Jan Westling.

Beslagen fördubblades 2003
Polisen beslagtog förra året cirka 560 subutex-tabletter, en fördubbling jämfört med 2002. Tullen beslagtog förra året drygt 6 000 tabletter. Inga gigantiska mängder, men något som fått flera myndigheter att fundera över läkemedlets användning och hantering.

På Folkhälsoinstitutet säger Bengt Andersson, som arbetar med narkotikafrågor, att han misstänker att den som går på heroin och samtidigt använder subutex riskerar att påskynda sin död.

Subutexbruket ökar bland unga
Lars Hansson på Tullverket södra Skåne säger att subutex ökar bland många unga. De tycker att de mår så bra av att använda det.

Ett problem är att alltså att subutex fritt kan skrivas ut av vilken läkare som helst, till vem som helst. Detta kämpar polisen emot.

– Det är bara att jobba på, att fortsätta att skriva till Socialstyrelsen och tala om vad som pågår. Men det är det som är problemet, att det tar så lång tid, säger Jan Westling.

Nya regler i sommar
Snart kan det bli ändring. I sommar väntas Socialstyrelsen komma både med tvingade föreskrifter och allmänna råd, som läkarna bör följa när det gäller metadon och subutex.

Enligt uppgifter från Socialstyrelsen till Ekot handlar det om att modernisera reglerna för vem som ska få metadon. Till exempel att metadon ska kunna ges i hela landet, inte bara på några få orter och att subutex kommer att regleras hårdare i framtiden.

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".