En träbåt med omkring 300 haitier gick på grund utanför Floridas kust på nyårsdagen 2000. USA fruktar att oroligheterna i Haiti ska leda till nya flyktingströmmar till USA. Arkivfoto: Peter Andrew Bosch/PRB.

Bush varnar haitier för att fly till USA

President George Bush varnar nu medborgarna i Haiti för att försöka fly till USA för att undgå ett blodbad. De som kommer till USA kommer att skickas tillbaka. Vi uppmuntrar haitier att stanna hemma eftersom vi hoppas hitta en fredlig lösning på problemen, säger George Bush.

George Bush vände sig direkt till det haitiska folket och uppmanade dem att inte försöka fly till USA. Han sa att han givit en klar order till kustbevakningen att stoppa och skicka tillbaka dem som försöker ta sig i land.

Stor oro för flyktingström
Risken för en ström av båtflyktingar anses reell och det perspektivet väcker djup oro i Washington. I början på 1990-talet kom tiotusentals haitier i överfulla båtar till USA och Haitis president Aristide har varnat för att något liknande kan hända nu.

USA har alltid vara nära inblandat i det som sker i Haiti som är USA:s allra fattigaste grannland.

För tio år sen ingrep USA militärt för att den gången återinsätta Aristide vid makten. Den här gången har USA anklagats för att vara passivt inför den allt värre krisen. I USA förnekar man det och säger att man arbetar intensivt diplomatiskt för att få till stånd någon form av politisk kompromiss mellan president Aristide och oppositionen som innebär att en neutral regering tillsätts.

Begärde en invasion
USA har hittills landsatt ett femtiotal marinsoldater i huvudstaden Port-au-Prince för att skydda den amerikanska ambassaden. En del medlemmar av kongressen har begärt en större militär aktion, en invasion, för att stoppa oroligheterna, bland annat med hänvisning till att det finns 20 000 amerikanska medborgare i Haiti.

Det officiella Washington har dock hittills i varje fall avvisat alla tankar på att ingripa. Även om Haiti är litet och ligger nära är det inte helt lätt. USA:s militära kapacitet just nu är uttunnad eftersom stora styrkor finns i Irak och i Afghanistan.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".