Blair vill öka skyddet mot terror

Den brittiska regeringen vill ytterligare skärpa sina redan kontroversiella antiterrorlagar. Samtidigt får den interna säkerhetstjänsten den största förstärkningen sedan andra världskriget.

Regeringen Blair, som har fått skarp kritik från bland andra Amnesty International för delar av antiterrorlagen, vill den här gången ha en allmän debatt i landet om balansgången mellan skydd mot terror och skyddet för medborgerliga rättigheter.

I en omröstning i parlamentet på onsdagskvällen avvärjde regeringen ett försök att avskaffa den mest kontroversiella delen av den brittiska antiterrorlagen: regeringens rätt att hålla utländska medborgare som misstänks för terroranknytning fängslade på obestämd tid utan rättegång eller åtal.

Olust inför interneringslagen
Fjorton personer, de flesta från Nordafrika, hålls internerade, flera sedan över två år tillbaka.

Det handlar om personer som inte kan deporteras till länder där de riskerar dödsstraff eller tortyr. Regeringen hävdar att interneringen är nödvändig för att förebygga terrordåd  i Storbritannien. 

Men även om underhuset med stor majoritet röstade för regeringen på onsdagskvällen så är olusten inför interneringslagen djup och allmän.

Inrikesminister David Blunkett bjöd på onsdagen in britterna till en halvårslång allmän debatt om ytterligare skärpta terrorlagar och om balansgången mellan skydd mot terror och skydd för medborgerliga rättigheter.

Speciella domare i terrormål
Bland idéerna han vill ha diskuterade finns möjligheten att använda material från telefonavlyssning som bevis i domstol och speciella domare och advokater med tillgång till hemliga uppgifter från säkerhetstjänsterna för terrormål.

Han förnekade däremot att han vill införa sänkta beviskrav för fällande domar mot terroristmisstänkta.

Men inrikesministern sa att han vill utmana dem som kritiserar terrorlagarna att lägga fram egna fungerande alternativ.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista