Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Saga vårdades i enskildhet i tre månader i sträck på Lövsta skolhem i Vagnhärad. Foto: Daniel Velasco/SR.
Ekot granskar

Olaglig bestraffning på statliga ungdomshem

Det finns flera fall där ungdomar bestraffats genom att hindras från att träffa andra ungdomar. Det visar Ekots granskning av så kallad "vård i enskildhet" på statliga ungdomshem. Saga, som egentligen heter något annat, fick vård i enskildhet i tre månader i sträck, och fick då inte träffa de andra ungdomarna.

– Det blev värre med mig. Jag började må riktigt dåligt. Att sitta i ett rum i flera månader, då blir man galen. Man blir galen.

2003 infördes en ny vårdform på ungdomshemmen som kallas "vård i enskildhet". Tanken är att ungdomar som har svårt att umgås med andra eller ofta är våldsamma under en period ska hindras från att vara med de andra ungdomarna. Det måste då finnas ett tydligt vårdbehov, det får aldrig användas som bestraffning. Det är olagligt.

Men Ekot har gått igenom drygt 150 alla fall av vård i enskildhet under ett halvår. Och där finns flera exempel på att vårdformen trots det används som bestraffning. En pojke fick "vård i enskildhet" för att han kallat en ur personalen för gubbjävel. Så här står det i beslutet:

"När han blev ombedd att gå till sitt rum vägrar han detta, och kallar personal för "gubbjävel". Personal tolkar detta som ett uttryck för psykisk obalans, och uppmanar honom till att vistas i enskildhet i isoleringsrum."

Vid ett par tillfällen har ungdomar fått vård i enskildhet efter att de tittat på tv vid fel tidpunkt. Ytterligare en för att han legat ner och inte suttit upp i tv-soffan. En annan fick vård i enskildhet i en vecka för att han vägrade arbeta. Så här står det i beslutet:

"Har misskött sin praktik då han valt att stanna hemma från praktiken, trots att han varit arbetsförmögen."

Det finns också flera fall där mobbade elever fått vård i enskildhet. De som mobbat får vara i friare former, medan mobboffret isoleras från de andra. Matilda var själv med och mobbade en elev som då fick vård i enskildhet.

– Vi tyckte ju att det var skönt, för vi tyckte ju inte om henne. Men om det hade varit jag, då hade jag tyckt att det var jävligt fel. Då skulle de ju försökt ha samtal i storgrupp och reda ut det, istället för att bara ta bort henne som var mobbad. För då fick ju vi som vi ville, men om man tänker efter, hon kunde ju inte mått bra av det. Att inte kunna träffa någon, bara personal som kommer in någon gång då och då, äta själv, höra hur alla andra på andra sidan avdelningen har skitkul och springer runt och skriker och skrattar.

Generaldirektören på Statens institutionsstyrelse Ewa Persson Göransson vill inte kommentera enskilda fall. Men hon tycker att den här vårdformen är bra och kvalificerad.

– Då har man ju personal med sig, så vi ser ju det som en mer kvalificerad vårdform. Att man kan vårdas ensam tillsammans med personal.

Men som ekot berättat tidigare i dag, så lämnas elever som vårdas enskilt ibland helt ensamma, fast personalen ständigt ska vara tillsammans med dem. Det finns också sådana fall där elever försökt ta livet av sig utan att personalen upptäckt det, just för att de inte är där.

– Det du beskriver låter naturligtvis helt fel. I alla lägen där du är självmordsbenägen behöver du folk omkring dig, nära dig. Eller så får du åka in till en psykiatrisk klinik, säger Ewa Persson-Göransson, generaldirektör på Statens institutionsstyrelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".