Greenspan vill spara på pensionerna

Budgetunderskottet i USA hotar att explodera om fyra år, varnar centralbankschefen Alan Greenspan. För att förhindra det måste politikerna snarast höja pensionsåldern och minska pensionsutbetalningarna, säger han.

Alan Greenspan har hittills tagit lugnt på det jättelika amerikanska budgetunderskottet som i år kommer att uppgå till hela 521 miljarder dollar, nästan 4 000 miljarder kronor.

Men när han framträdde inför representanthusets budgetutskott sa han att de långsiktiga tendenserna för USA:s statsfinanser är skrämmande.

Höjd pensionsålder
Om bara fyra år, 2008, riskerar budgetunderskottet att gå helt över styr och det beroende på att de många 40-talisterna då börjar gå i pension i USA.

För att inte budgetunderskottet ska bli helt ohanterligt med höjda räntor som följd rekommenderade Greenspan sociala neddragningar, främst höjd pensionsålder och lägre pensioner, men inte för dem som redan är pensionerade eller snart ska bli det.

Kritiker till Bush-administrationen säger att budgetunderskottet till åtminstone mycket stor del är ett resultat av de väldiga skattesänkningarna, men Greenspan vill inte röra dem utan i stället alltså spara. Skattesänkningarna har varit viktiga för den ekonomiska tillväxten, menar Greenspan och Bush.

Demokraterna vill ha skattehöjning
Att Greenspan nu börjar bekymra sig för det stora budgetunderskottet är sannolikt något som demokraterna uppskattar, men de uppskattar däremot inte den medicin han förespråkar.

Demokraternas huvudkandidat John Kerry tog avstånd från förslagen och sa att om han blir president blir det inga försämringar i pensionsvillkoren, han kommer i stället att höja skatterna för höginkomsttagare.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".