Allt fler väljer att köpa nya bilar. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Uppåt för fordonsindustrin

Fordonsindustrin är på väg upp ur en djup svacka, visar nya siffror från USA. Uppgången har även betydelse även för svenska tillverkare.

Fordonsindustrin växlar upp kan man väl säga utan att ta till en klyscha.

Branschen har gått från en djup nedgång till en situation där köparna återvänder. Fordonsindustrins tyngd drar upp BNP-siffran i tillverkningsländerna, till exempel i Sverige.

Som en bekräftelse på att vändningen sker just nu skriver branschorganet Bil Sweden upp sin prognos för nybilsregistreringarna under 2010 till 275 000 personbilar. Tidigare trodde Bil Sweden på 255 000 nyregistreringar i år.

Enligt branschen har uppgången efter finanskrisen gått snabbare än väntat.

Det gäller inte bara personbilarna utan också lastbilarna. Prognosen för lätta lastbilar höjs till 37 000 nyregistreringar, en uppjustering med 3 000 fordon.

Samma utveckling syns i USA där industrin redovisade säljsiffrorna igår. Ford och General Motors och Chrysler sålde mer i maj än vad prognoserna hade antagit.

GM ökade med 17 procent, Ford med 22 procent och Chrysler ökade försäljningen i USA med 33 procent.

Även dem utländska Daimler och Toyota och Honda ökade försäljningen i USA i maj.

För Volvo PV gick det ner i maj i USA men företaget ligger på plus räknat från årsskiftet.

Lastbilsmarknaden hade en stark orderingång i maj på hela 84 procent och det kan även komma att ge fart åt lastbilsjätten AB Volvo som har 15 procent av den tunga lastbilsmarknaden i USA.

I en intervju som vd för franska Renault gav i går i brittiska Financial Times, hävdade Carlos Ghosn att fordonsindustrin kommer att producera 70 miljoner bilar 2010. Det skulle i så fall bli ett rekordår.

2009 producerades det 57 miljoner och 2007, innan krisen slog till, blev det 69 miljoner bilar.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".