Israelisk kupp länsade palestinska konton

Israel får nu hård amerikansk kritik får onsdagens bankkupp mot fyra banker i den palestinska staden Ramallah. Israeliska soldater och säkerhetsagenter länsade bankerna på sammanlagt över 60 miljoner kronor.

Den här aktionen kan göra hela det palestinska bankväsendet instabilt, säjer en talesman för det amerikanska utrikesdepartementet om den israeliska arméns, polisens och säkerhetstjänstens bankkupp i Ramallah.

Innan israelerna gick in i banklokalerna greps bankernas dataexperter i sina hem och tvingades vara med och hjälpa till med att öppna datorena.

Tömde hundratals konton
Israelerna tömde omkring 400 konton som sägs innehålla pengar som skulle användas för terroraktioner mot Israel.

Enligt israeliska uppgifter kommer pengarna, omkring 60 miljoner kronor, från de militanta organisationerna Hamas, Islamsiska Jihad och Hizbollah.

Den israeliska säkerhetstjänsten försäkrar att pengarna nu istället kommer att använda för att stödja humanitära projekt i de palestinska områdena.

Genomsökte hjälporganisations lokaler
Också den palestinska hjälporganisationen Medical Reliefs lokaler i Ramallah genomsöktes av israeliska soldater. Man misstänker uppenbarligen att den här organisationen, som bland annat utför ambulanstransporter, har kontakter med eller stöds av terrorgrupper.

Den israelsiska bankkuppen mitt inne i Ramallahs centrum och raiden mot hjälporganisationen utlöste kraftiga protester bland palestinierna som började kasta sten mot de israeliska soldaterna som svarade med tårgasattacker och med att skjuta gummimantlade kulor. Enligt palestinska uppgifter skadades 16 personer.

Den palestinske premiärministern Ahmad Qurei kallar den israeliska bankkuppen för ”maffiametoder” och också USA har nu alltså protesterat och uppmanar Israel att i fortsättningen samarbeta med den palestinska myndigheten istället för att genomföra sådana här aktioner som kan fördärva hela det palestinska banksystemet.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".