Danske kubafången fri efter hemligt avtal

Den danske medborgare som suttit fängslad i två år på USA:s miltärbas Guantánamo på Kuba, släpptes efter att danska regeringen ingått ett avtal med den amerikanska regeringen.

Den 30-årige danske medborgaren landade på onsdagen på en dansk militärflygplats och finns nu på hemlig ort tillsammans med sin familj.

Danska utrikesdepartementets talesman, Bent Vigotski, säger till Ekot att man inte kommenterar innehållet i avtalet mellan Danmark och USA. Men han bekräftar att de uppgifter som talar om att danska regeringen gått med på att bevaka den frisläppte dansken läckt ut från hemliga samtal som förts i folketinget.

Belöning för stöd
Den danska regeringen skall också ha lovat att se till att den frisläppte 30-åringen heller inte på något sätt skall kunna stödja terrornätverket al-Qaida.

Bent Vigotski på danska utrikesdepartementet vill inte säga om den 30-årige dansken samarbetat med de amerikanska myndigheterna. Den danska regeringen har inte heller under de två år han suttit fången på Guantánamobasen uppmanat honom att samarbeta.

Enligt utrikesdepartementet så är den 30-årige dansken inte längre intressant för de amerikanska myndigheterna och han utgör inte längre ett hot. Uppgifter i Washington Post talar om att frisläppandet är belöning för det danska stödet, både politiskt och militärt, till USA:s krig i Irak.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".