Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brist på samordning mellan G20-länderna

Publicerat fredag 4 juni 2010 kl 07.51

I dag samlas finansministrar och riksbankschefer inom samarbetsorganisationen G20 i Busan i Sydkorea för att diskutera hur nya framtida finanskriser ska kunna undvikas. Men det är snarare en allt mindre samordning som dominerat i umgänget bland världens ekonomiska jättar den senaste tiden.

Det är bara ett drygt halvår sedan världens 20 ekonomiskt mäktigaste beslutade att G20 skulle bli den nya organisationen för samordning inom den globala ekonomin.

Den globala ekonomikrisen hade gjort det nödvändigt med samordnade insatser för att undvika en global kollaps. Men de senaste månaderna är det snarare en tilltagande brist på samordning som präglat politiken bland de 20 mäktiga.

USA, Storbritannien och Frankrike förbereder eller har redan beslutat om egna nationella regelförändringar inom det finansiella systemet, främst riktade mot bonusar inom bank och finanssektorn.

För ett par veckor sedan chockade Tyskland den finansiella världen och andra länders regeringar genom att införa ett förbud mot det som kallas "naken blankning", det vill säga en viss form av spekulation mot främst valutakurser och statspapper.

Dessutom har euroländernas oförmåga att komma överens om hur krisen i Grekland skulle lösas blottat en ny spricka mellan främst Frankrike och Tyskland. Den handlingsförlamningen har i sin tur förvärrat krisen för den gemensamma valutan euron så att krisen nu hotar att driva fram en ny global nedgång.

De globala obalanserna förs nu fram som ett grundläggande strukturellt problem som måste justeras. Annars kan det till och med innebära slutet för den öppna globala ekonomin, varnar en del kritiker.

Det kan inte fungera i längden om länder som Tyskland och Kina biter sig fast vid enorma överskott i handeln med andra länder medan de andra länderna lånar allt mer för att finansiera sina motsvarande underskott.

Slutsatsen blir att det är ytterst tveksamt om G20:s finansministrar kan enas om något annat än allmänna bedömningar och uttalanden när de samlas i Sydkorea i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".