Staten måste spara sex miljarder

Regeringen har dragit på sig för stora utgifter och nu måste staten spara omkring sex miljarder redan i år.

Det tror både statliga Konjunkturinstitutet och Ekonomistyrningsverket, som Ekot berättat tidigare på torsdagen. Men regeringen kan inte säga ännu om de båda myndigheterna har rätt, säger statssekreterare Curt Malmborg.

Utgiftstaket som det brukar kallas är ett problem för regeringen just nu. Riksdagen har ju satt en gräns för hur mycket staten får spendera, och både Konjunkturinstitutet och  Ekonomistyrningsverket tror att regeringen måste spara omkring sex miljarder kronor för att klara gränsen i år.
Finansminister Bosse Ringholms statssekreterare Curt Malmborg tror ändå inte att regeringen kommer att behöva göra kännbara nedskärningar, som förra våren då den sänkte ersättningen till de sjuka. Den har många möjligheter till kreativ bokföring, eller budgettricksande som oppositionen brukar kalla det - man kan till exempel flytta utgifter till kommande år i stället för att skära ner.

Regeringen börjar snart förhandla med vänsterpartiet och miljöpartiet om statens skonomi. Även miljöpartiets språkrör Peter Eriksson tror att de tre partierna kan behöva banta statens utgifter, partierna har knappast något utrymme för att diskutera nya satsningar i år.

Enligt Curt Malmborg är det osäkert var svensk konjunktur står just nu. Arbetslösheten är oväntat hög. Men det finns också ljustecken, tilll exempel den låga inflationen.
Han hoppas att det nu slutligen vänt uppåt i svensk ekonomi.

Fredrik Furtenbach

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".