Regeringen tar lätt på budgetlarm

Regeringen har dragit på sig för stora utgifter och nu måste staten spara omkring sex miljarder redan i år. Det tror både statliga Konjunkturinstitutet och Ekonomistyrningsverket. Men regeringen kan inte säga ännu om de båda myndigheterna har rätt, säger statssekreterare Curt Malmborg.

Utgiftstaket som det brukar kallas är ett problem för regeringen just nu. Riksdagen har ju satt en gräns för hur mycket staten får spendera, och både konjunkturinstitutet och ekonomistyrningsverket tror att regeringen måste spara omkring sex miljarder för att klara gränsen i år.

Kreativ bokföring
Finansminister Bosse Ringholms statssekreterare Curt Malmborg tror ändå inte att regeringen kommer att behöva göra kännbara nedskärningar, som förra våren då den sänkte ersättningen till de sjuka. Den har många möjligheter till kreativ bokföring, eller budgettricksande som oppositionen brukar kalla det, man kan till exempel flytta utgifter till kommande år.

– Det finns andra åtgärder att vidta, att förskjuta utbetalningar med mera. Vi får väl se om det överhuvudtaget om det är nödvändigt, vilket vi vet i slutet av månaden.

Snart startar förhandlingar
Regeringen börjar snart förhandla med vänsterpartiet och miljöpartiet om statens ekonomi. Även miljöpartiets språkrör Peter Eriksson tror att de tre partierna kan behöva banta statens utgifter, partierna har knappast något utrymme för att diskutera nya satsningar i år.

– Det är väldigt begränsat som jag ser det. Om man ska göra stora reformer måste man också hitta besparingar.

Enligt Curt Malmborg är det osäkert var svensk konjunktur står just nu. Arbetslösheten är oväntat hög. Men det finns också ljustecken, till exempel den låga inflationen. Han hoppas att det nu slutligen vänt uppåt i svensk ekonomi.

– Jag tror att det har vänt, men jag är inte helt säker. Lite känner vi att konjunkturen står och stampar och vi vill väl se full effekt innan vi med säkerhet kan säga att det har vänt.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".