BO: "Gör om lagen om tvångsvård för unga"

Gör om lagen om tvångsvård för unga. Det kräver Barnombudsmannen efter Ekots och P1-programmet Kalibers avslöjanden om missförhållanden på statliga ungdomshem.

Som det är nu saknas uttalade rättigheter för ungdomar som tvångsvårdas enligt lagen om vård av unga och det vill barnombudsman Fredrik Malmberg ändra på.

– Det är viktigt att lagstiftningen som styr verksamheten inte bara handlar om vilka repressiva åtgärder man får sätta in på de här barnen.

– Det måste också tydligt i lagen framgå att det handlar om att de här barnen har rätt till en god utbildning, att de har rätt till en bra vård och till trygghet. Det får inte vara så att en ung person som är självmordsbenägen blir isolerad eller inlåst.

Ekot har tidigare rapporterat om hur ungdomar som personal ska ha ständig tillsyn över lämnats ensamma på statliga ungdomshem och att det också lett till självmordsförsök.

Ekot och P1-programmet Kaliber har tidigare också rapporterat om andra missförhållanden på statliga ungdomshem: att barn och ungdomar isolerats på felaktiga grunder, att de nekats att få vistas utomhus under långa perioder och att vissa barn inte fått gå på toaletten när de isolerats.

– Jag bli väldigt berörd av de berättelser som har presenterats. Jag är djup bekymrad över hur den sociala barn- och ungdomsvården ibland fungerar, säger Maria Larsson, socialtjänstminister.

Har du fullt förtroende för generaldirektören som det är i dag?

– Jag vill se en total utvärdering. Jag vill se det arbete som Socialstyrelsen nu har blivit satta att göra på uppdrag från oss. Den utvärderingen kommer naturligtvis att ligga till grund för hur vi går vidare när det gäller att titta på att förändra lagstiftningen.

Du har alltså fullt förtroende?

– Jag utesluter ingenting inför framtiden för jag måste få en helhetsbild.

Daniel Velasco

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista