Ungdomar har positiv självbild

Bilden av stormiga ungdomar med problem stämmer inte. När ungdomar har dålig självbild handlar det nästan bara om utseendet. Men i stort sett tycker de unga både bra om sig själva och trivs med sina föräldrar. Det visar en doktorsavhandling från Umeå universitet.

–  Ungefär 80 procent av alla upplever att de är väldigt positiva som personer, säger psykologen Helene Östgård-Ybrandt

Hon har undersökt självbilden hos 277 ungdomar mellan 12 och 18 år och majoriteten har en positiv självbild. Även synen på föräldrarna är övervägande positiv.

–  De ser sina föräldrar som bra förebilder, sådana man kan vända sig till och få stöd och hjälp av när man behöver det, säger Helene Östgård-Ybrandt.

Sociala problem ger annan självbild
I avhandlingen jämförs de 277 ungdomarna med 30 ungdomar som har psykologiska eller sociala problem. Där är bilden en annan. De ungdomarna har en mer negativ bild både av sina föräldrar och av sig själva.

–  Speciellt flickorna i den gruppen har en mycket negativ självbild med mycket självkritik och att man inte bryr sig så mycket om vad som händer med en själv, att man utsätter sig för situationer som inte är bra för en, säger Helene Östgård-Ybrandt.

Att ge barn en positiv självbild är väldigt viktigt, konstaterar psykologen Helene Östgård-Ybrandt.

–  Det är bra att satsa på att minska kritik och klander i barnuppfostran, utan satsa på att stötta och uppmuntra. Samtidigt vill jag säga att resultaten visar att svenska föräldrar gör ett väldigt bra jobb som föräldrar, säger hon.

Agneta Johansson, Umeå
agneta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".