Förhandlare från sex länder möts i Peking för att diskutera Nordkoreas kärnvapenprogram. Foto: Greg Baker/PRB

Nordkorea redo bryta kärnvapenprogram

Nordkorea är redo att avbryta sin satsning på kärnvapen om USA upphör med sin fientliga hållning. Det meddelandet kom från Nordkorea på torsdagen, efter andra dagen av det sexnationsmöte som pågår i Peking om Nordkoreas kärnvapen.

Ryska och kinesiska delegater anslog en optimistisk ton efter andra dagen av förhandlingar i Peking.

Budet var att Nordkorea avbryter sitt militärt inriktade kärnvapenprogram. I gengäld skulle Sydkorea, Kina och Ryssland vara redo att medverka till att Nordkorea belönas med energileveranser.

Så lät det i olika uttalanden omedelbart efter det att förhandlingarna hade avbrutits på torsdagen. Överläggningarna återupptas och avslutas på fredag.

Ställer krav på USA
Nordkorea publicerade i sin tur en kommuniké som i princip hade samma innehåll som tidigare uttalanden från Nordkorea, nämligen att nordkoreanerna kan tänka sig att upphöra med kärnkraftssatsningar om USA inte längre uppträder fientligt.

De olika versioner som kablats ut på torsdagen speglar antagligen bara till en del det som sagts under två dagars möten i Peking.

Enligt sydkoreanska uppgifter har förhandlare från Nordkorea och USA haft två separata enskilda möten.

Bättre ton
Tonen vid överläggningarna uppges vara bättre än förra gången sex nationers representanter möttes för att tala om kärnvapenkrisen i Nordkorea, i augusti förra året.

Ett resultat av de pågående samtalen kan bli att grupper bildas som fortlöpande möts för att föra förhandlingarna vidare.

Osäkert om plutonium
I centrum för mötet finns Nordkoreas innehav av plutonium för kärnvapenframställning och frågan om Nordkorea dessutom har uran som kan användas för samma syfte.

Att Nordkorea har plutonium verkar vara utom allt tvivel, men hur långt landets tekniker kommit med tillverkning av de farligaste av alla vapen verkar varken USA eller andra länder som spionerar på Nordkorea, vara helt säkra på.

Lars Gunnar Erlandson, Pattani i Thailand
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista