Sverige kan få mer kritik för rasism

Sverige kommer troligen att återigen få kritik av FN:s rasdiskrimineringskommité, säger utrikesdepartementets rättschef Carl Henrik Ehrencrona. Kommitéen har nu avslutat sina utfrågningar i Genève, om hur den svenska regeringen klarar av att förhindra rasism och diskriminering i Sverige.

– Jag tror att vi kan få kritik för dels vår underlåtenhet att införa förbud mot nazistiska organisationer och sen kan det bli någon synpunkt också på delar av integrationspolitiken, säger Carl Henrik Ehrencrona, utrikesdepartementets rättschef.

Den svenska regeringen har nu i två dagar utfrågats i Genève om hur man klarar av att följa FN:s konvention mot rasism. FN-kommitéens bedömning kommer i slutet av mars.

Skriver inte på ILO-konvention
Ett område där Sverige kritiserats av FN:s rasdiskrimineringskommité i tiotals år gäller statens behandling av den samiska urbefolkningen.

– Jag tror att vi i ganska stor omfattning lyckades förklara de svårigheter som finns i samefrågorna. Den fråga som man framför allt fokuserat på tidigare är att Sverige inte har ratificierat ILO:s konvention 169, som rör urbefolkningars rättigheter.

Sverige har ju varit pådrivande när det gäller att få till stånd en ILO-konvention om urbefolkningarnas rättigheter och Sverige har år efter år fått kritik för att man inte skriver under den...

– Det kräver ju ett riksdagsbeslut så det är ju inte bara en fråga för regeringen.

Men det har ju pågått nu i tio år?

– Det är riktigt.

När skriver ni på?

– Det kan jag inte svara på.

Christer Larsson
christer.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista