Volvo inför drogtester för nyanställda

Drogtester för nyanställda införs nu på Volvos alla företag i Sverige. Det berättade Volvo på torsdagen i samband med en konferens som de ordnat om drogmissbruk.

– Beslutet har fattats framför allt för att sända signalen till våra anställda och blivande anställda att Volvo är ett företag som inte tolererar drogmissbruk. Vi är ett företag som vill bli förknippat med att vara ett drogfritt företag, säger Kjell Svensson, personaldirektör på Volvo.

Varför kommer beslutet nu?

– Det har värkt fram under ett antal år där vi framför allt har tittat på hur den här typen av livsstilsförändringar påverkar vår konkurrenskraft. Vi ser klara samband mellan ett hälsosamt leverne och vad företaget kan producera och åstadkomma i ekonomiskt resultat, säger Kjell Svensson.

Exakt hur många miljoner kronor Volvo kan tjäna är inte klart, men det handlar om stora pengar tror Kjell Svensson om man kan få färre anställda som missbrukar droger.

Lägre  kostnader
Lägre kostnader inte bara i minskade utgifter för sjukfrånvaron, utan för att friska anställda helt enkelt gör färre fel.

De fackliga organisationerna står bakom företagets drogpolicy med tester för nyanställda.

Tomas Johansson, som är facklig förtroendeman på Volvo lastvagnars fabrik i Tuve på Hisingen är dock skeptisk.

Frågor kring den personliga integriteten
– Vi har länge varit tveksamma, trots att kanske många av våra arbetskamrater är för drogtester. Sedan kan det ställas många frågor kring den personliga integriteten. Detta är mycket mer komplicerat och svårt än att bara införa en drogtest, säger han.

– Jag har pratat med flera som har ett drogmissbruk och de säger att det är våldigt lätt att finta bort de här testerna. Jag tror att det blir en falsk trygghet, säger Tomas Johansson.

Beslutet gäller inte Fordägda Volvo personvagnar.

Lasse Nilsson
lasse.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".