Foto: Darko Bandic/PRB

Europas toppolitiker sörjer Trajkovski

Makedoniens president Boris Trajkovskis död i en flygolycka på torsdagförmiddagen har framkallat stor sorg bland Europas ledande politiker.

Makedoniens statschef Boris Trajkovski prisas av Europas toppolitiker som en klok och driftig politiker, som genom sin skicklighet lyckades förhindra att det etniskt splittrade Makedonien blev ett nytt Bosnien.

Det var på torsdagförmiddagen som Boris Trajkovskis tjänsteplan krashade i tät dimma mot berget Hrgulj, fyra mil från Mostar, där Trajkovski skulle delta i ett internationellt möte.

Samtliga av de nio som var ombord på flygplanet omkom vid katastrofen.

En stark ledare
Trots Makedoniens långa traditioner av politiska attentat finns det inget som talar för annat än att dagens tragedi var en ren olyckhändelse.

Den 47-årige Trajkovski var gift och hade två barn och en person med en alldeles naturlig pondus.

Han var i det grekisk-ortodoxa och muslimska Makedonien något så ovanligt som frikyrkopastor och trots att han själv var ledare för ett nationalistisk parti blev han en enande kraft på det etniskt och religiöst splittrade Balkan.

Kjell Albin Abrahamson, Wien
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".