På torsdagen tillkännagav folkhälsominister Morgan Johansson att den nya EU-myndigheten för smittskydd ska placeras i Stockholms län. Foto: Pontus Lundahl/PRB

Ny smittskyddsmyndighet till Stockholm

På torsdagen blev det klart att EU:s nya smittskyddsmyndighet ska ligga i Stockholms län. Men regeringens beslut får kritik från de andra orter som konkurrerade om att få den nya EU-myndigheten.

Folkhälsominister Morgan Johansson försvarar beslutet med att Stockholms län har bäst möjligheter att förebygga och övervaka spridning av smittsamma sjukdomar.

– Jag tror att när man ser den samlade bilden av kommunikationer, vetenskaplig miljö är det så att Stockholm vid en sådan bedömning är strået vassare, säger han.

100 nya jobb
Nästa år öppnas Smittskyddsmyndigheten och ett 100-tal experter ska övervaka och samordna hela Europas insatser mot smittsamma sjukdomar som sars, fågelinfluensan och tbc.

Det är inte klart exakt var den ska ligga, Karolinska Institutet i Solna är ett alternativ.

Stockholms län fick myndigheten i skarp konkurrens från Malmö/Lund-regionen, Uppsala, Göteborg och Umeå. Alla vässade sina bästa argument om bra forskarkompetens, kommunikationer och lokaler.

Besvikelse på flera håll
Beskedet i dag möttes av besvikelse. Ilmar Reepalu är socialdemokratiskt kommunalråd i Malmö.

– Självklart är det en stor besvikelse. Jag tycker att vi på alla sakliga grunder visade att vi forskningsmässigt hade det starkaste konceptet i Sverige. Vi visade att vi ligger bäst till ur kommunikationssynpunkt. Nu har man sannolikhet från regeringen tagit andra hänsyn och jag kan tänka mig, som vi får höra ibland att man tycker att Stockholm har så stora svårigheter därför att det gick ner så våldsamt med it-bubblan eller vad det nu kan vara för någonting. Visst är jag besviken det går inte att sticka under stol med, säger Ilmar Reepalu.

Det hjälpte alltså inte heller att Göteborgs forskare bland annat tagit fram ett helsvenskt drickbart vaccin mot kolera som kan hjälpa människor i tredje världen. Eller att Uppsala är duktiga på bioteknik eller att Umeå-forskare kartlagt kroppens försvar mot infektioner med hjälp av bananflugor.

Sammanvägning avgjirde
När Morgan Johansson vägt samman allas argument vann Stockholms län. Han vill inte göra detta till en regionalpolitisk tävling.

Morgan Johansson säger att han inte kunde undvika att göra fyra besvikna och en glad även om alla hade bra förutsättningar.

– Alla de fem orterna som kandiderade skulle enligt min uppfattning ha kunnat erbjuda en mycket god miljö för myndigheten. Det säger lite grann om Sveriges styrka på det här området, säger Morgan Johansson.

Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".