Granskog. Arkivfoto: Hasse Holmberg/PRB

Miljömålet räcker inte för att skydda skogen

I statens skogar finns det minst 341 000 hektar som är skyddsvärda från naturvårdssynpunkt. Det visar den rapport baserad på nya inventeringar, som Naturvårdsverket presenterade på torsdag. Det är framför allt Norrland, som fortfarande har skogar av urskogskaraktär.

Inventeringen kan väntas leda till konflikter om hur mycket som ska skyddas och vad det innebär för sysselsättningen. Det är Naturvårdsverkets chef Lars-Erik Liljelund medveten om.

– Det kommer att vara motstående synpunkter om hur man ska använda inventeringens resultat. Men det kan inte avhålla oss ifrån att redovisa de värden som vi ändå har identifierat genom inventeringen. Nu ska vi komma ihåg att om allt detta ska bli reservat så talar vi om fem procent i hela landet, inklusive de befintliga reservaten, säger Lars-Erik Liljelund.

För många naturreservat
I höstas gick ju statliga Sveaskogs styrelseordförande Bo Dockered ut och hävdade att för många naturreservat drar bort stora arealer från skogsbruk och hotar sysselsättningen.

Naturvårdsverket och de statliga skogbolagen är heller inte överens om naturvårdsvärdena på mer än hälften av de inventerade arealerna.

– Skogsbruket planerar sin verksamhet beståndsvis, alltså mindre delar av skogen, medan naturvården värderar områden, helheten. Där skiljer det sig. Det är framför allt större områden man kan bevara den biologiska mångfalden i och i långt högre grad än i enstaka mindre bestånd, säger Rolf Löfgren, som har lett arbetet på Naturvårdsverket.

3,6 procent av skogen skyddad
Idag är 3,6 procent av den svenska skogsmarken skyddad varav mindre än en procent nedanför den fjällnära skogen.

I inventeringarna har man värderat 341 000 hektar som skyddsvärd och det är mer än riksdagens miljömål på 320 000 hektar i naturreservat.

Miljömålet räcker alltså inte till om man ska skydda allt.

– Viktigaste konsekvensen som vi drar är att man måste höja miljömålet och det är rimligt att man justerar målet när det har kommit fram ny kunskap, säger Jonas Rudberg, skogshandläggare på Svenska Naturskyddsföreningen.

Protester mot avverkning
Just nu utför Fastighetsverket avverkning i två områden i Jokkmokk och Arjeplog, som Naturvårdsverket har pekat ut som skyddsvärda i den här rapporten. Både Greenpeace och Naturskyddsföreningen protesterar.

– Det är fullkomligt absurt att en myndighet avverkar det som en annan myndighet anser bör skyddas, säger Jonas Rudberg.

Risk för avverkning
Det finns alltså en uppenbar risk att flera av de urskogar, som pekats ut som skyddsvärda av länsstyrelsen och Naturvårdsverket kan avverkas innan man hinner bilda naturreservat.

– Nu när vi går ut med informationen om karteringen och de områden som vi har uppmärksammat i rapporterna utgår vi förstås ifrån att de statliga skogsägarna ska ta hänsyn till det i sin skogsbruksplanering och inte avverka i de här områdena, säger Rolf Löfgren på Naturvårdsverket.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".