Razzia mot italienska fotbollsklubbar

500 italienska finanspoliser slog till i gryningen idag mot alla Italiens serie A och B-lag. Totalt genomsöktes ett 50-tal klubblokaler och stora mängder dokument beslagtogs. Aktionen väckte panik bland klubbledningarna som redan sitter på ett berg av skulder och försöker klara sig undan hot om konkurser.

Varje söndag fyller ljudet från italienska fotbollsarenor landets barer och vardagsrum. Fotboll är en älskad klenod som supportrarna kan gå genom eld och vatten för.
Men efter finanspolisens aktion i morse vet man att Italiens mest älskade leksak är i verklig fara. Kommer det inte hjälp snart kan många klubbar tvingas i konkurs – eller i varje fall – de kan stoppas från att ställa upp i europeiska cupfotbollen eftersom dom inte fyller kraven på ordnade finanser.


Roma gick med en förlust på en dryg miljard förra året, Milan förlorade över en kvarts miljard, Inter förlorade 170 miljoner, Lazio 1,2 miljarder och så kan man räkna upp klubb efter klubb. Frågan är nu om det blir en ny ligastart i höst.

Silvio Berlusconi och hans ekonomiminister har arbetat ut ett räddningspaket – ännu en undsättning i en allt svårare italiensk ekonomisk situation.

Åke Malm / Rom

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".