Påstått spionage mot generalsekreteraren chockar FN

FN kräver att Storbritannien upphör med sitt spionage mot generalsekreterare Kofi Annan om uppgifterna om bland annat avlyssning stämmer. Det är den första reaktionen från FN efter torsdagens uppgifter om brittiskt spionage.

Det var den tidigare brittiska ministern Clare Short som kom med bomben i en radiointervju med BBC.

”Brittiska underrättelsetjänsten ordnade med avlyssning av Kofi Annan under tiden före Irak-kriget”, sade hon.

Hade själv läst utskrifter
Hon hade själv i egenskap av minister läst utskrifter av generalsekreterarens konfidentiella samtal.

Uppgifterna har chockat FN. Kofi Annan har själv inte kommenterat dem men hans talesman säger att FN inte har möjlighet att avgöra om påståendena stämmer. Om de är riktiga begär FN att spionaget omedelbart upphör.

”Brott mot internationell rätt”
Det är ett klart och tydligt brott mot internationell rätt och mot de regler som styr FN och Storbritannien har underminerat FN:s arbete. Utländska ledare måste kunna tala med generalsekreteraren och veta att ingen lyssnar, säger talesmannen.

Storbritanniens premiärminister Tony Blair har vägrat att att direkt kommentera anklagelserna om spionage med motiveringen att han aldrig uttalar sig om underrättelsetjänstens verksamhet. Han sade att Clare Shorts intervju var gravt oansvarig. Short avgick ur regering bland annat beroende på oenighet om Irak-kriget.

Avlyssningen ska ha genomförts veckorna före angreppet på Irak när Storbritannien och USA försökte förmå FN att ställa sig bakom kriget, vilket de dock misslyckades med.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista