USA trappar upp jakten på bin Ladin

USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld anlände till Kandahar i södra Afghanistan på torsdagen samtidigt som den amerikanska jakten på Usama bin Ladin och Mulla Omar trappas upp. Ekots utsände besökte en by nära förra talibanfästet Kandahar där USA:s militär försöker vinna lokalbefolkningens stöd.

– Vi vill inte ha al-Qaida här i vår by. Om vi hör något kommer vi att rapportera till er, säger Hamid, hövding i en by några mil utanför Kandahar. Han talar med en amerikansk officerare.

Major Parker är på patrull i den här delen av Afghanistan. Han frågar alla afghaner han stöter på om de sett eller hört något om talibaner eller al-Qaida.

Major Parker förklarar för byborna att de måste acceptera att också deras kvinnor blir visiterade av amerikanska soldater i jakten på terrorister. Han säger att USA bara ska låta kvinnliga soldater visitera afghanska kvinnor.

Många av byborna lovar att samarbeta med USA men de vädjar också om hjälp med brunnsborrning för att få igång bevattning av de torkspruckna åkrarna. På den punkten kan amerikanerna bara komma med vaga löften.

Nils Horner, Kandahar
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".