Ledgångsreumatism kan gå tillbaka

Det går att få kronisk ledgångsreumatism att gå tillbaka, alltså inte bara bromsas upp, visar en ny internationell forskarstudie som publiceras i medicintidskriften Lancet. För första gången finns nu en tendens att kroppen faktiskt kan läka skadorna om man kombinerar två mediciner mot ledgångsreumatism.

– De totala skadorna i lederna har minskat något under studiens gång hos de patienter som fått en kombination av medicinerna, säger Roland van Wollenhoven, överläkare vid reumatologen på Karolinska universitetssjukhuset.

Karolinska universitetssjukhuset har lett den så kallade TEMPO-studien och docent Roland van Wollenhoven, överläkare på reumatologen, understryker att man ännu ser mycket små skademinskningar, men det är första gången man ser något spår av läkning.

Smärtsam sjukdom
I Sverige lever 70 000 människor lever med ledgångsreumatism. Det är en, i ordets bokstavliga mening, nerbrytande och smärtsam sjukdom, där brosk och ben fördärvas av en inflammation som i grunden är en auto-immun reaktion, det vill säga kroppen angriper sig själv.

Hittills har alla anträngningar stoppat vid att i bästa fall hindra inflammationens verkningar och därmed hindra ytterligare nerbrytning av kroppen.

Överraskande resultat
De mediciner som nu testats tillsammans, Metotrexat och Enbrel, är var och en för sig inflammationshämmande på olika sätt, men  kombinationen överraskade forskarna.

Förhoppningen är att man ska kunna sätta in kombinationsläkemedlet tidigt i sjukdomen innan skadan är för stor, för man kommer inte att kunna läka ut en svårt skadad led. 

Men forskarna ställer sig fortfarande frågande till hur läkemedlen kan fungera ihop.

– Man vet inte hur de verkar ihop men man kan se att de angriper olika aspekter inom inflammationsprocessen, säger Roland van Wollenhoven.

Medicinen Enbrel är idag mycket dyr, den kostar 100 000 kronor per patient och år.

Ann-Louise Martin, P1 Vetenskapsradion
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".