BP har lyckats installera en ny ventil på det läckande oljeröret på havsbotten i Mexikanska golfen.

Oljeläckan: BP är försiktigt optimistiskt

Oljebolaget BP rapporterar i dag försiktiga framsteg när det gäller att stoppa oljeläckan i Mexikanska golfen.

BP har lyckats installera en ny ventil på det läckande oljeröret på havsbotten i Mexikanska golfen. En ny ledning ansluts nu till ventilen och sedan är planen att oljan ska pumpas upp till havsytan och tas om hand på en oljetanker.

Även om ingen jublar än så är BP:s talesmän i alla fall försiktigt optimistiska.

– Jag är ganska övertygad om att det här fungerar, sa operative chefen Doug Suttles, men det kommer dröja ytterligare innan man vet säkert om försöket lyckats.

Vi har hört det förut, ny väntan alltså, och under tiden syns det på videofilmer nedifrån djupet att oljan fortsätter läcka ut, trots ventilen.

Olja har hittills flutit i land i tre delstater: Louisiana, Mississippi och Alabama och nu närmar sig en del av oljebältet Florida. Enstaka oljeklumpar har flutit iland på barriärreven nära de kritvita sandstränderna i Pensacola i Florida och mer olja är på väg ditåt.

President Barack Obama upprepar att BP måste ta sitt ansvar för att stoppa läckan och för att sanera kusten.

Senare i dag flyger Obama till Louisiana. Det blir hans tredje besök där sen oljeläckaget startade för mer än sex veckor sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".