Afghanistan vill fredsförhandla med talibaner

De senaste dagarna har samtliga ledande politiker i Afghanistan varit samlade till ett stormöte och när det i dag avslutades uttalade sig de för att det ska inledas fredsförhandlingar med talibanerna för att få slut på det nu nio år långa kriget.

Runt 1 500 delegater har under tre dagar sammanträtt i ett jättelikt tält i huvudstaden Kabul, samtliga landets makthavare, politiker, klanledare, krigsherrar, byäldstar och så vidare.

Det uttalande som antogs i dag gick på den linje som president Hamid Karzai föreslog när han öppnade sammankomsten i onsdag - att man ska försöka vinna över fotfolket bland talibanerna genom att erbjuda dem amnesti, arbete och utbildning.

Samt, säger man, att det bör inledas fredsförhandlingar med ledande talibaner, till exempel inom ramen av en nationell försoningskommission.

Att sträcka ut händerna till de vanliga talibansoldaterna är en linje som också USA och Nato stöder, däremot är de tveksamma till direkta förhandlingar med ledningen. För att man ska tala med talibanerna, fastslog stormötet, så måste de dock först avbryta alla förbindelser med terrornätverket al-Qaida.

Men krav riktades också mot USA och Nato. Det måste bli ett slut på alla flyganfall i befolkade områden, sa man.

Sådana här stormöten, så kallade jirga, sammankallas för att diskutera avgörande frågor av nationell betydelse.

Kriget har nu pågått i nio år och alla inser att det behöva nya initiativ för att få slut på det, därav framstötarna gentemot talibanerna. Men de ställer sig ännu så länge varje fall avvisande.

Talibanerna försökte sabotera mötets inledning genom att attackera det med självmordsbombare och de säger att de inte kan bli några förhandlingar innan de utländska trupperna har lämnat landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".