USA:s och Franrikes finansministrar.

Optimism och oro på G20-mötet

Länder med stora skuldberg och budgetunderskott kan bli ett hot mot återhämtningen i världsekonomin efter den djupa finanskrisen. Det konstaterade finansministrar och centralbankschefer i de 20 viktigaste ekonomierna - G20-länderna efter ett möte i Busan i Sydkorea.

Budskapet från G20 är solklart: underskotten måste bantas - men samtidigt som behövs nya globala regler för att reparera det internationella banksystemet efter finanskrisen.

Men utmaningen för G20-länderna är att enas om hur det ska till och då handlar det om en balansgång mellan, å ena sidan, stöd för fortsatt återhämtning i världsekonomin och å andra sidan ekonomiska åtstramningar som ska hindra att statsskulderna skenar - inte minst i vissa EU-länder och i USA - skulder som riskerar att leda till ett nytt bakslag i världsekonomin.

Under mötet i Sydkorea togs inga konkreta beslut, utan det blev mer en delvis het diskussion med förslag på vad som under kommande G20-möten måste mynna ut i eniga beslut. Och då handlar det dels om minska risken för nya finansiella bubblor i banksystemet - där till exempel Tyskland fortsätter att driva ett krav på att införa någon form av global skatt på finansiella transaktioner.

Här finns fortfarande många frågtecken. Men ännu fler frågetecken finns när det gäller hanteringen av växande statsskulderna - skulder som i hög grad är en följd av finanskrisen och de gigantiska stödpaket som då sattes in i USA och i Europa.

Därtill finns det ytterligare frågetecken som G20 måste räta ut, inte minst när det gäller obalanserna i världshandeln - till exempel med stora underskott i USA och flera EU-länder och överskott i Kina och andra tillväxtekonomier i Asien, ett problem USA anser måste lösas genom att amerikanska hushåll minskar sin lånefinansierade konsumtion, medan konsumtionen ökar i överskottsländer.

Svaren på allt detta är tänkt att komma på G20 möte först i november i år.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".