Längre köer till barnpsyk

Köerna till barn- och ungdomspsykiatrin ökar. I Stockholms län finns bara en klinik som klarar kravet på att alltid erbjuda en första besökstid inom fyra veckor.
Att antalet vuxna i skolan minskat under 90-talet anses som en av de viktigaste orsakerna till tillströmningen till psykiatrin. Det finns inte längre tillräckligt med kuratorer, skolsköterskor och fritidsledare som ser till exempel mobbningen, säger Kristina Fernlund på Hökarängens barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen, som har kontakt med drygt 700 barn om året. Den högst ansvarige för barn- och ungdomspsykiatrin i Stockholms län, Olav Bengtsson, säger till ekot att barnen har fått betala en stor del av de offentliga nedskärningarna under 90-talet. Kristina Fernlund, chef på BUP i Hökarängen i södra Stockholm är kritisk till fokuseringen på väntetiden - i stället för kvalitén på vården.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".