Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ship to Gaza

Aktivisterna från Rachel Corrie nu på flygplatsen

Hamnen i Ashdod i Israel. Foto: Ariel Shalit/Scanpix.

Aktivisterna från det irländska fartyget Rachel Corrie, som på lördagen försökte bryta den israeliska blockaden av Gaza, fördes på lördagskvällen till Ben Gurion-flygplatsen för deportering från Israel under söndagen.

Det uppgav en taleskvinna för Israels immigrationsmyndighet på lördagskvällen.

Avvisningen av de elva aktivisterna och de åtta i besättningen från fartyget Rachel Corrie försenades enligt taleskvinnan på grund av aktivisternas vägran att underteckna dokument som rörde deportationen.

– Vi försöker övertyga passagerarna och besättningsmedlemmarna att skriva under dokumenten. Annars riskerar de enligt lagen, att få vänta upp till 72 timmar då en domare avgör deras öde, sa taleskvinnan enligt nyhetsbyrån AFP.

Rachel Corrie, som var på väg till Gaza med förnödenheter, bordades tidigare i dag av israelisk militär. Soldaterna tog över fartyget på internationellt vatten utan våld och bogserade det till den israeliska hamnstaden Ashdod när de ombordvarande vägrade att frivilligt gå i hamn där.

Israelisk militär uppmanade först i radiokontakt med Rachel Corrie besättningen att ändra kursen och inte gå mot Gaza. Uppmaningen gjordes flera gånger, men Rachel Corrie fortsatte ändå mot det av Israel förbjudna området.

Då beslöt militären att borda fartyget. Det israeliska övertaget skedde utan våld och fartyget bogserades alltså till Ashdod, som ligger strax norr om Gazaremsan.

Rachel Corrie hade samma uppdrag som fartygskonvojen mot Gaza tidigare i veckan, alltså att med en last av förnödenheter bryta den israeliska blockaden av den isolerade landremsan.

När israeliska soldater i måndags bordade ett av fartygen i den konvojen dödades nio personer. Men den här gången stoppades fartyget utan våld.

Israel är fast beslutet att hindra varor att komma in i Gaza utan att de först har granskats av israelerna. De är rädda för att vapen och annan materiel, som kan användas i militärt syfte, kommer att välla in i det Hamas-styrda Gaza om trafiken över gränsen släpps fri. Därför upprätthålls den här blockaden.

Den har länge kritiserats av många länder och efter dödandet tidigare i veckan har kritiken vuxit sig allt starkare.

Och nu har också Israels främsta allierade, USA, uttalat sig mycket kritiskt och betecknar Israels blockad som ohållbar.

Nya metoder måste till för att säkerställa Gazabornas försörjning, anser Vita Huset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".