Matfestivalen "Smaka på Stockholm" har en tydlig miljömärkning. Foto: Jimmy Karlsson/Sveriges Radio

Miljötänk i fokus vid evenemang

Miljö- och klimattänk vid festivaler och idrottevenemang har blivit allt vanligare. Nu pågår också ett internationellt projekt för att ta fram en global standard för hållbara evenemang.

– Man har väldigt mycket engångsmaterial och saker som förbrukas för stunden. Det gör att vi som evenemang, eller alla evenemang, tar de här frågorna på allt större allvar därför att vi vet att vi vet att vi är med och påverkar klimatet, säger Anders Sewerin, ansvarig för matfestivalen "Smaka på Stockholm", som har en tydlig miljömärkning.

På matfestivalen i Kungsträdgården sorterar man sopor, använder glas som diskas istället för att slängas och de som är här och lagar mat arbetar i stor utsträckning med ekologiska och kravmärkta råvaror.

Men matfestivalen är långt ifrån ensam som arrangörer att tänka på miljön. Bara några hundra meter bort får deltagarna i Stockholm Marathon, vatten i komposterbara muggar som en del i deras miljöarbete.

Samtidigt pågår också arbetet med att ta fram en global standard för hållbara evenemang som ska vara klar till olympiska spelen i London om två år.Tillsammans med Sverige arbetar ett 20-tal länder för att sätta en standard som ska kunna användas för att ta hänsyn till miljö och hälsa.

Stiftelsen Håll Sverige rent arbetar även med att miljöcertifiera arrangemang. I dagsläget har ett 30-tal evenemang i Sverige den typen av utmärkelse och intresset för hållbarhet inom branschen har ökat de senaste åren.

– Särskilt de större evenemangen. Vissa anställer miljösamordnare på halvtid eller liknande för att kunna fokusera på de här frågorna. Det kommer att vara en integrerad del och en självklar fråga att arbeta med i framtiden, säger Emma Andersson från stiftelsen Håll Sverige Rent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".