Hans-Erik Andersson vd för Skandia Foto: Pontus Lundahl/PRB

Skandias vinst för 2003 halverades

Försäkringsbolaget Skandias bokslut visar att det blev en vinst för 2003, men en halvering jämfört med 2002. Det fjärde kvartalet blev dock starkt.

–Att återupprätta förtroendet är säkert något som kommer att ta ganska lång tid och vi får idogt arbeta på att inte tappa den tråden, säger vd Hans-Erik Andersson, som är optimistisk om Skandias framtid, trots förra årets skandaldebatt.

Hur lång tid får det ta?

–Jag kan inte svara på det. Jag tror att det kan ta kanske några år innan vi kommer tillbaka till där vi var för länge sedan i varje fall.

Det låter oroväckande länge.

–Det kan tyckas så, men det är nog så med förtroende att det kan gå rätt snabbt att rasera och kan ta lång tid att bygga upp, säger Hans-Erik Andersson.

Det blev en vinst på en miljard kronor för 2003, men den siffran måste tas med en nypa salt. För egentligen blev det endast 200 miljoner kronor i vinst, vilket är nästan ett nollresultat.

Olika beräkningssätt
Skillnaden beror på att Skandia använder olika vinstmått, där en beräkningsmodell skulle ge en vinst på 6,4 miljarder kronor.

Därför är det egentligen omöjligt att enkelt kunna säga hur det gick för Skandia år 2003.

Jämförelsen bakåt med tidigare år blir också haltande, till exempel så gjorde Skandia en förlust på 9,6 miljarder kronor år 2002, och tvingades sälja USA-verksamheten.

Men nu anges vinsten för 2002 till 2,4 miljarder, som en jämförelse med den miljard som blev 2003 års vinst.

Otydligt
Snurrigt blir det. Kanske inte så konstigt att Skandias vd Hans-Erik Andersson på fredagen egentligen var mest bekymrad över tappade marknadsandelar i Sverige.

Skandiasparare har övergett Skandia i stora skaror. Skandalerna förra året har spelat in, men även den luddiga redovisningen bidrar till oklarheterna kring bolaget.

Sammanfattningsvis kan man säga att det har gått bra för Skandia på alla andra marknader utom den svenska, som är näst störst.

Bra resultat i Storbritannien
Den brittiska är störst och där gick nyförsäljningen upp rejält i slutet av förra året. Det gäller även flera andra länder i Europa.

När Hans-Erik Andersson utsågs till vd i höstas sa dåvarande ordföranden i Skandia, Bengt Braun, att Andersson var provkörd i uppförsbacke, och man kan nog säga att Skandia befinner sig i uppförsbacke fortfarande.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Tommy Fredriksson
tommy.fredrikssson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista