Advokat kan ha brutit mot etiska regler

Den advokat som igår i Svea Hovrätt beskrev en ung kvinna som en hora kan ha brutit mot advokatsamfundets etiska regler. Reglerna föreskriver att en advokat inte får uttala sig kränkande om sin motpart. Det säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.

– Allmänt kan man säga att enligt vårt regelverk får inte ett ombud i onödan kränka en målsägande. Men om advokaten har återgivit vad vittnen har uppgivit, och det är relevant, då är det inte alldeles säkert att det är fel. Men advokaten får ju inte själv göra personliga värderingar och i sin plädering omnämna en målsägande som ”hora”. Det är direkt olämpligt, säger Anne Ramberg som är Advokatsamfundets generalsekreterare.

Ordväxling i rättssalen
Det hela handlar om ett rättsfall där föräldrarna till en ung kvinna dömts till fängelse för långvarig misshandel av sin nu 18-åriga dotter.

Domen har överklagats till hovrätten och det var där föräldrarnas försvarsadvokat på torsdagen hävdade att fängelsestraffen borde förkortas eftersom den unga kvinnan kränkt sina föräldrars heder genom sitt beteende och sitt sätt att klä sig.

Enligt TT:s kriminalreporter Ewa Tures som satt med i Svea Hovrätt under förhandlingen, vände sig advokaten under sin slutplädering till den unga kvinnan och sa: ”Jag ber om ursäkt, men du har faktiskt sett ut som en hora”.

Även åklagaren i målet, chefsåklagare Christel Anderberg, uppfattade detta:

– Han sa till henne att ”du har sett ut som en hora”.

Kan bli disciplinärende
Advokaten själv förklarar att det han sagt i Hovrätten var att ”andra tyckte att kvinnan såg ut som en hora”. Och hur han uttryckt sig kan alltså ha stor betydelse.

Enligt Advokatsamfundets Anne Ramberg kan händelsen komma att dras till samfundets disciplinnämnd, om det visar sig att advokaten uttalat ett eget omdöme om kvinnan.

Chefsåklagare Christel Anderberg är säker på att advokaten inte bara refererade andras syn på den unga kvinnan.

– Med just de här orden: ”du har sett ut som en hora” som uttalades med en malm i stämman, det fick ju de flesta i rättssalen att reagera ganska starkt, säger hon.

Hur reagerade du?

– Jag tyckte att det var ett övertramp. Så får en försvarsadvokat inte uttrycka sig,

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".