kalibers granskning

Ungdomsstyrelsen ska utreda bidragen

Ungdomsstyrelsen ska utreda de religiösa ungdomsorganisationer som tar emot bidrag, det lovar nu Fredrik Wikström, chef över enheten för ungdomsstöd på Ungdomsstyrelsen.

– Det är fruktansvärt, jag blir riktigt upprörd om det är så att man inte erkänner homosexuella som jämlika människor, säger han.

48 miljoner, så mycket pengar delar Ungdomstyrelsen ut i år, bara till de religiösa ungdomsorganisationerna. Syftet är att "främja barn och ungas demokratiska fostran". Organisationen som tar emot bidragen måste även värna alla människors lika värde och diskriminering får inte förekomma, vilket förstås innebär att även homo- bi- och transpersoner ska känna sig välkomna.

Men så är det inte alltid. Så här sägen en av medlemmarna i Pingst ung om hur en homosexuell skulle tas emot i hans organisation.

– Varför skulle han vilja gå med i en organisation om han inte vill tro på Gud liksom? Eller leva för Gud. För det är det som det handlar om, att du vill leva ett rent liv inför Gud.

Det här är en inställning som även får jämställdhetsminister Nyamko Sabuni att reagera.

– Att inte tillåta människor med annan sexuell läggning leva ut sin kärlek är odemokratiskt, det gränsar till olagligheter och kränkningar av den enskildes rättigheter, säger hon.

Fredrik Wikström på Ungdomstyrelsen säger att man ska starta en utredning.

– Är det här uppfattningar och värderingar som faktiskt medlemmar i en organisation står för? Då ska man inte ha ett statsbidrag, det är solklart, säger han.

Förtydligande om nyhetsrapporteringen

Söndagen den 6 juni rapporterade bland annat Ekot om den granskning som Kaliber och P3:s Brunchrapporten gjort av religiösa ungdomsförbunds syn på homosexuella och deras roller i förbunden. Vid några tillfällen sa man i Ekot att Missionskyrkans ungdom var ett av de förbund som Ungdomsstyrelsen valt att granska efter de uppgifter som kommit fram i Kaliber. Så är inte fallet. Missionskyrkans ungdom har inte uttalat sig negativt om homosexualitet i Kaliber.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista