Pressad optimist. Foto: Pat Sullivan/Scanpix.
Mexikanska golfen

Optimism inom BP att oljan kan stoppas

Oljebolaget BP:s högsta ledning utsätts för hård kritik för hur oljeläckan i Mexikanska golfen har hanterats, med avgångskrav på både styrelseordföranden Carl-Henric Svanberg och vd:n Tony Hayward. Men Hayward säger att han inte har några planer på att avgå och är optimistisk vad gäller det senaste försöket att täta läckan.

– Det senaste dygnet har vi lyckats ta vara på tio tusen fat av den läckande oljan och det är mer än hälften, säger BP:s vd Tony Hayward i en BBC-intervju.

Häromdagen lyckades BP placera ett slags huv ovanpå det läckande oljeröret nere på havsbottnen på 1 500 meters djup.

Under den kommande veckan ska den anordningen kompletteras och då hoppas BP-chefen att det allra mesta av den läckande oljan ska kunna pumpas upp till fartyg på havsytan.

Sedan ska nya hål borras ned i oljekällan för att minska trycket - men det kan inte bli klart förrän i augusti.

Men BP har redan gjort flera misslyckade försök med andra metoder och BP-chefen har fått kritik för att ha varit alltför optimistisk.

Tony Hayward försvarar sig med att aldrig tidigare har någon stått inför uppgiften att behöva täta en sådan läcka på ett så stort djup.

Andra höga chefer inom BP uttalar sig i dag anonymt i den brittiska tidningen Independent on Sunday och kräver att styrelseordföranden, förre Ericsson-chefen, Carl-Henric Svanberg ska avgå.

Han har har hållit för låg profil, han borde ha synts i Louisiana tillsammans med president Obama och gjort klart att BP tänker ta konsekvenserna av katastrofen och göra rätt för sig, säger BP-direktörerna till tidningen.

Men BP har tidigare slagit fast att det är vd:n Tony Hayward som ska vara bolagets ansikte utåt och Hayward själv är nöjd med stödet från Carl-Henric Svanberg.

– Jag har fått mycket starkt stöd av min styrelseordförande och resten av styrelsen, säger Tony Hayward och nämner att Svanberg vid två tillfällen varit på plats för att övervaka arbetet med att täta läckan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".