Restaurangen Istanbul i östra Jerusalem har blivit populär. Foto: Christer Fridén/Sveriges Radio

Turkiet populärt bland israeliska araber

Bland många av de cirka 1,5 miljoner israeliska araberna har Turkiet blivit en mycket populär nation. Att landet fryser sina tidigare varma relationer med Israel uppskattas.

För tio dagar sedan öppnade en liten turkisk restaurang i det arabiska östra Jerusalem. Och inte kunde väl ägaren och personalen ana att den skulle bli populär så snabbt. För sedan i måndags är restaurangen full mest hela dan.

Sahar har aldrig varit på en turkisk restaurang tidigare, men nu var det dags:

– Jag är mycket nöjd med turkarna, jag hoppas jag kan åka dit någon gång för jag tycker så mycket om dem, säger Sahar.

Orsaken till Turkiets popularitet här är att landet har omprövat sina goda relationer till regimen i Jerusalem. Bakom det ligger förstås bordningen av det turkiska fartyget Mavi Marmara på internationellt vatten där israeliska soldater dödade åtta turkiska medborgare och en turk-amerikan.

Turkiet har reagerat mycket skarpt på det här angreppet på fartyget som var på väg med förnödenheter till den av Israel blockerade Gazaremsan. Landet kräver en ursäkt av Israel och kommer att minimera kontakterna med den tidigare vännen.

Det uppskattar många av Israels araber som har tyckt att Turkiet har varit lite väl intimt med Israel, som ligger i konflikt med många av Turkiets muslimska trosfränder. Och det har gett den nyöppnade lilla turkiska restaurangen en smakstart och en av servitörerna, Samer Bakri, är mycket upprörd över Israels agerande:

– Jag förstår inte varför de gjorde det. Det är inte rätt. Det måste finnas andra sätt hantera den här saken på, säger Samer Bakri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".